Man kan säga att det finns två grundsätt att göra cheesecake. Den vanliga som man bakar i ugn och fryst cheesecake. Här kommer ett recept av varje:

Cheesecake med blåbär

Ingredienser till ca 10 bitar:

Botten:
250 g digestivekex
100 g smör

Philadelphiafyllning:
450 g philadelphiaost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl strösocker

Crème fraiche-fyllning:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smula digestivekexen och blanda med smöret. Tryck ut smuldegen i en rund form, ca 20 cm.
  3. Grädda i 5–10 minuter.
  4. Kör philadelphiaost, blåbär, ägg och socker i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen.
  5. Grädda i nedersta delen av ugnen 25–30 minuter.
  6. Blanda ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker och bre ut över kakan.
  7. Grädda ytterligare 5 minuter.
  8. Låt svalna i kyl 30–60 minuter så att den inte går sönder när du lossar den från formen. Garnera med blåbär.

Frusen blåbärscheesecake

Ingredienser för ca 8 bitar:

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g philadelhiaost
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 dl blåbär + eventuellt blåbär att dekorera med.

Gör så här:

  1. Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda ihop och tryck ut i botten i en pajform. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.
  2. Mosa blåbären tillsammans med socker, vaniljsocker och ost.
  3. Vispa ihop äggulorna med ost, socker och blåbär.
  4. Vispa vitorna till hårt skum.
  5. Vispa grädden för sig i en bunke.
  6. Rör försiktigt ner grädden i philadelphiablandningen.
  7. Vänd ner vitorna försiktigt.
  8. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
  9. Garnera med blåbär om du vill (antingen innan du ställer den i frysen eller precis innan du serverar kakan).
  10. Ställ kakan i kylskåpet en timme innan du serverar den.

Fler recept på blåbärscheesecake

Här hittar du fler recept på cheesecake med blåbär: