Gå ner i vikt med blåbär, fungerar det? Ibland sägs blåbär kunna hjälpa att gå ner i vikt.

Självklart finns det inget enskilt livsmedel som får dig att gå ner i vikt. Din vikt påverkas av allt du äter och dricker och hur mycket du rör på dig. Men visst finns det några teorier som pekar på att blåbär kan hjälpa dig att gå ner i vikt. De här till exempel:

  • Blåbär är söta och goda. Om du väljer att äta färska blåbär i stället för godis med en massa socker i så kan du förhoppningsvis stilla sötsuget med bättre mat och färre kalorier.
  • Den här Expressenartikeln, som har några år på nacken, hänvisar till en studie vid Karolinska institutet som visar att blåbärsdryck håller blodsockret på en bra nivå. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Den här artikeln från sund.nu hänvisar till samma studie.
  • Den här artikeln från Iform berättar, utan att ange källa, om en studie som visar att den som äter bär till mellanmål i stället för ”olika, söta eftermiddagsmål” kommer att äta färre kalorier till kvällsmål. En kvalificerad gissning är att det fungerar att byta ut ”olika, söta eftermiddagsmål” mot ungefär vad som helst som inte är godis och få samma resultat.

Något som vi kan vara överens om är i alla fall att blåbär är ett utmärkt inslag i en nyttig kost, som gärna får bestå av en stor mängd grönsaker och frukt, och att en nyttig kost får dig att gå ner i vikt.