Torkade blåbär

Att torka blåbär är ett sätt att spara sommarens bär till resten av året om det börjar bli trångt i frysen.

Torka blåbär själv

Så här kan du torka blåbär hemma:

  1. Rensa blåbären och låt dem torka inomhus i några dagar. Se till att de ligger glest så torkar de bättre.
  2. Lägg bären på en plåt och låt dem torka i ugnen på 50 graders värme. Även här är det bra om de ligger glest. Hur lång tid det tar beror bland annat på hur stora bären är. Räkna med några timmar.
  3. Bären är klara när de är som russin ungefär. De ska inte bli stenhårda.
  4. Låt dem gärna eftertorka i rumstemperatur.
  5. Förvara bären i glasburkar, gärna mörkt och svalt.

Använda torkade blåbär

Torkade blåbär kan du till exempel ha i din müsli eller strö direkt på yoghurten eller gröten. Du kan använda dem när du bakar bröd. Du kan ha dem i fruktsalladen eller efterrätten. De är också goda att äta direkt som de är.

Köpa torkade blåbär

Det går också bra att köpa torkade blåbär om du inte vill plocka egna – eller om det är långt till sommaren. Hälsokostaffärer, både fysiska och på nätet, säljer ofta torkade blåbär och andra superbär. Det finns hela torkade blåbär att köpa. Det finns också blåbärspulver, som du kan ha i till exempel en smoothie.