Göra vin på blåbär, går det? Ja faktiskt. Blåbärsgården i Kaggestorp har självplock av amerikanska blåbär men gör också ”starkvin av madeiratyp” av sina blåbär enligt den här artikeln i Skövde Nyheter. I år blev blåbärsskörden knaper, så  gårdsägaren Björn Lönnemo köpte in vanliga vilda blåbär för att kunna göra vinet.

Tyvärr finns vinet inte att köpa eftersom man det inte är tillåtet med gårdsförsäljning av egentillverkat vin. Men du kan ju alltid göra ditt eget blåbärsvin.

Hur gör man vin på blåbär?

Hur gör man då? Enligt samma artikel i Skövde Nyheter ser receptet ut så här:

”Skutta ut i skogen och rafsa ihop 400 kilo blåbär, rensa dem väl och häll över 80 liter kokande vatten för att få bort eventuella felaktiga baciller och jästsvampar. Mixa väl och sila. Tillsätt några hinkar sockerlag och 60 gram vinjäst och några dunkar koncentrerad äpplejuice. Lite jästnärsalt behövs också. Sedan är det bara att vänta och kontrollera sockerhalten emellanåt. Jäst och sockerlag tillsätts hinkvis med jämna mellanrum. Lagra sedan på ekfat något år och du har fått det underbaraste vin man kan tänka sig.”

Det låter väl lätt som en plätt? Bara man minskar proportionerna lite och skaffar ett ekfat så …

Uppdatering augusti 2015: borttagen trasig länk.