2013 blev ett bra blåbärsår, åtminstone i Svealand och Norrland. I Götaland blev det lite sämre. Detta enligt en artikel om blåbär i na.se.

I den här artikeln om blåbär i Västerbottens-Kuriren kan man läsa att ”Enligt beräkningar från SLU är blåbärsskörden upp till 40 procent större än ett normalår.” Det framgår inte om det är ett snitt för hela Sverige eller om det gäller vissa delar.

I den här blåbärsartikeln från SLU från i början av sommaren påpekas dock att: ”En presumtiv bärplockare bör dock känna till att den genomsnittliga mängden blåbär som finns i skogarna varierar ganska mycket mellan landsdelarna, där Svealand och Norra Norrland normalt får fler blåbär per kvadratmeter än Södra Norrland och Götaland […] Det finns också stora lokala variationer, så det går säkert att finna ställen med mycket bär även i Götaland, om man bara letar på rätt ställen.” Så kanske har även du som bor i Götaland kunnat fylla korgen i sommar?

Vi på alltomblabar.se har framför allt plockat blåbär i Stockholmstrakten. Blåbärssäsongen var tidig – vi hittade några mogna bär redan i juni. Från början och framför allt mitten av av juli gick det bra att plocka dem. Vi hittade fläckvis gott om blåbär, även om de inte var lika stora och många som kanonåret 2012. Vi plockade också blåbär i Dalarna och upplevde att bären där var fler och framför allt större – ibland i samma storlek som amerikanska blåbär.

alltomblabar.se plockar blåbär i Dalarna

Ju längre norrut i Sverige du bor, desto senare är blåbärssäsongen. Om du bor i norra Sverige kanske du rentav kan plocka blåbär i skogarna fortfarande?