Nu är det ju långt till blåbärsplockning, men jag längtar redan. Man vill ju gärna att det ska gå snabbt både att plocka bären och att rensa dem – för att hinna plocka så mycket bär som möjligt. Så hur kan man effektivisera blåbärsplockandet?

Plocka blåbär med bärplockare

Jag plockar alltid blåbär med bärplockare. Det finns ingen återvändo från det; jag kan inte kan tänka mig att gå tillbaka till att plocka bären ett och ett i princip och sedan lägga ner dem i hinken. Jag inser att det vore ett utmärkt tillfälle att öva på medveten närvaro – en meditationsstund i skogen, det låter inte fel, eller hur? Men nej, jag blir uttråkad bara jag tänker på det. Rör inte min bärplockare, säger jag bara.

Rensa blåbär med rensgaller

Däremot har jag inte tänkt på att man kan förenkla processen med att rensa sina blåbär också. Nyligen snubblade jag över begreppet rensgaller – det har säkert används i sekler; det är bara jag som inte har tänkt på det. Det är alltså ett galler där man häller ut sina orensade blåbär för att separera bären från skräpet. Det blir till att skaffa ett sådant till sommaren, helt enkelt!

I den här enminutsfilmen testar Västerbottens-Kuriren tre sätt att rensa blåbär:

  1. Rensa bären med rensgaller. Det verkar enklast och bäst.
  2. Häll bären på en bricka med en fuktig handduk på och låt bären rinna av medan skräpet (åtminstone i teorin) stannar kvar på handduken. Det verkar funka sådär.
  3. Häll bären i en bunke med vatten. Bären sjunker till botten medan skräpet flyter upp. Genialiskt – med den negativa bieffekten att bären sedan är blöta när man ska frysa in dem.

Hur rensar du dina bär? Har du ett rensgaller? Eller något annat knep?

//Jenny, alltomblabar.se