Pannkakor är en klassiker på svenska middagsbord, och de fungerar utmärkt att kombinera med blåbär.

Pannkakor – grundrecept

Ett grundrecept på en portion pannkakor är att i tur och ordning och med en ballongvisp vispa ihop följande ingredienser:

  • 1 ägg
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk till
  • ett par matskedar smält smör

Det går bra att göra en större sats av smeten. Om du lagar mat till fyra personer använder du alltså 4 ägg.

Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera dem omedelbart tillsammans med vaniljglass och blåbärssylt. Eller vispgrädde och färska blåbär. Eller kanske rårörda blåbär med vaniljpulver och ingefära.

Du kan också ha i blåbär direkt i smeten. Det passar kanske särskilt bra i amerikanska pannkakor:

Amerikanska pannkakor med blåbär

Skillnaden mellan våra vanliga “svenska” pannkakor och den amerikanska varianten är att den senare innehåller bakpulver och därför sväller upp och blir tjockare.

Ingredienser till cirka 10 stycken:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ett par matskedar smör
  • 1 dl blåbär.

Gör så här:

Blanda ihop alla torra ingredienser för sig. Smält smöret och blanda med ägget och mjölet för sig. Blanda i hop allting och rör försiktigt ner blåbären.

Stek pannkakorna på medelvärme. De ska inte vara för stora – runt en decimeter i diameter är lagom. Det går bra att göra dem i en större stekpanna ändå om du inte har en liten. Eftersom smeten är tjockare än vanlig pannkakssmet kommer den inte att sprida sig ända ut i kanterna på stekpannan.

Servera blåbärspannkakorna med lönnsirap.

Pannkakor med blåbär – fler recept

Här hittar du fler recept på pannkakor med blåbär: