Äntligen har jag experimenterat mig fram till receptet på blåbärspajen att äta varje dag! Vad menar jag med det nu då? Blåbärspaj kan man väl alltid äta varje dag? Det kan man, men jag väljer att inte äta saker med mycket socker i varje dag. Jag mår dessutom bättre om jag inte äter (så mycket) gluten, och så vill jag gärna äta så lite animaliska livsmedel som möjligt till vardags. Samtidigt vill jag så klart att maten ska smaka gott. Sådant som man i normala fall förknippar med söt smak, som blåbärspaj, vill jag fortfarande ska smaka sött. Jag har provat att göra smulpaj och bara utesluta sockret, men det tycker jag inte blir tillräckligt gott. Varianter sötade med till exempel agavesirap eller honung gillar jag. Om det är bättre än socker eller inte råder det olika meningar om. Låt oss inte gå in på det just nu 🙂

Jag kommer att äta paj med socker och smör även i framtiden, men inte varje dag. Här kommer däremot pajen som jag kan tänka mig att äta varje dag. Den är vegansk, glutenfri, sockerfri och sötningen kommer från bananer. Och den är god!

Blåbärspaj varje dag

Det här räcker till fyra små fikaportioner – eller två portioner om det ska fungera som en hel måltid, söndagsfrukost kanske?

Bär: 3 dl blåbär (Frysta går bra. Och vilka andra bär som helst går också bra, men om du gillar sött är det en fördel om de är söta.)

Ingredienser till pajdegen:

 • 2 stora mosade bananer
 • 1 tsk kanel
 • 4 krm vaniljpulver (Det är alltså inte samma sak som vaniljsocker, och definitivt inte vanillinsocker. Vaniljpulver är bara vanilj från vaniljstång, inget annat.)
 • 1 dl riven kokos
 • 2 dl havregryn
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl hackad sötmandel

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 150 grader.
 2. Häll blåbären i botten på en pajform
 3. Mosa bananerna. Blanda ihop alla ingredienser till smeten.
 4. Smeta ut smeten på blåbären.
 5. Grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter.
 6. Ät med bananglass med vaniljsmak (se nedan).

Jag tror att det fungerar bra att göra den här pajen även utan mandelmjölet om du inte skulle ha något sådant hemma. Däremot tror jag att den förlorar i smak om du skulle byta ut mandelmjölet mot något annat glutenfritt mjöl som inte är lika sött i smaken; då skulle jag hellre bara hoppa över det.

Bananglass med vaniljsmak?

Ingredienser: sötmandel, banan fryst i skivor över natten eller några timmar, vaniljpulver, en skvätt valfri vegomjölk, till exempel havredryck – eller bara vatten.

Gör så här:

 1. Kör mandeln i en matberedare tills den är finfördelad.
 2. Lägg i de frysta bananskivorna några i taget medan du fortsätter att köra matberedaren.
 3. Häll över vaniljpulvret.
 4. Skrapa ner bananblandningen från kanterna på matberedaren. Häll över vätskan.
 5. Kör tills du har en glassig smet. Servera glassen till blåbärspajen.

/Jenny på alltomblabar.se