Blåbärsknäck är kanske inte det första man tänker på när det är dags för julbaket – men det blir gott! Blåbärens friska syrlighet gör sig fint mot den söta och gräddiga knäcken. Gör så här:

Blåbärsknäck med frysta blåbär

Det går förstås utmärkt att använda färska blåbär också i knäcksmeten, men vid den tid på året när man gör knäck så brukar de flesta blåbär som går att få tag i vara frysta. Och det blir godare med frysta svenska blåbär än med färska amerikanska, eftersom de svenska blåbären har en mer intensiv smak.

Ingredienser till blåbärsknäcken:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl blåbär.

Gör så här:

  1. Häll grädde, sirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och låt smeten koka tills den klarar kulprovet (Häll upp en klick smet i ett glas med vatten. Om det går att rulla smeten till en kula är den klar.)
  3. Ta kastrullen av spisen och rör ner smör och blåbär.
  4. Häll upp smeten i knäckformar.
  5. Låt knäcken stelna i kylskåpet.

Blåbärsknäck med blåbärspulver

Du kan också göra knäck med blåbärspulver i. Blåbärspulver hittar du i hälsokostaffären.

Följ receptet ovan men i stället för hela blåbär så blandar du i 3 msk blåbärspulver i smeten när den har kokat färdigt.