Har du hakat på trenden att göra egen kombucha? Kombucha är en jäst dryck som du gör på te och socker och eventuellt någon smaksättning. Sockret försvinner i princip under jäsningsprocessen.

För att göra kombucha behöver du en kombuchasvamp, eller scoby som den kallas. Det går bra att göra sin egen men det tar några veckor. Om du inte vill göra själv kan du beställa på nätet. Eller kanske kan du få en av någon som som redan gör egen kombucha?

Det finns massor av recept på nätet för att göra egen kombucha. Några av dem hittar du i listan längre ner på den här sidan.

Smaksätt din kombucha med blåbär

Här på alltomblabar.se gillar vi förstås kombucha med blåbärssmak. Här får du tre förslag på hur du kan smaksätta din kombucha med blåbär:

  1. Blanda helt enkelt den färdiga kombuchan med blåbärsjuice, alltså en dryck som bara består av pressade blåbär och ingenting annat. Du avgör själv hur fördelningen mellan blåbär och kombucha ska vara. Själva tycker vi att hälften av varje blir bra. Det här kan du förstås också göra med färdigköpt kombucha.
  2. Tillsätt färska blåbär i andra bryggningen. Man måste inte göra en andra bryggning, men det innebär att du efter att kombuchan har stått i någon vecka tappar upp den på flaskor och låter den stå ytterligare några dagar i rumstemperatur. De dagarna kan du även ha färska bär i flaskan. Därefter kan du sila bort bären om du vill, innan du ställer in den färdiga kombuchan i kylskåpet.
  3. Tillsätt blåbärsjuice i andra bryggningen. Se punkt 2 om andra bryggning. Även här menar vi med blåbärsjuice sådan juice som bara består av blåbär och ingenting annat.

Gör egen kombucha – recept

Här hittar du några recept på hur du kan göra egen kombucha:

Lycka till med din blåbärskombucha!